3. září 2011

Poloprofesionální 3D videokamera Panasonic

Novou malou, ale velmi dobře vybavenou reportážní 3D kameru HDC-Z10000, ukázal na IFA 2011 Panasonic. Nároční amatéři či místní TV studia se mají na co těšit.

Od příštího roku bude dostupná nová poloprofesiální kamera Panasonic HDC-Z10000. Měla by zaplnit mezeru mezi amatérskými a profesionálními 3D kamerami. Ukázkové záběry na IFA vypadaly kvalitně, zájemci tak zjevně získají možnost pořídit 3D kameru například pro natáčení reportáží v 3D.

Kromě natáčení ve 3D Full HD můžete počítat i s klasickým 2D záznamem v rozlišení Full HD
1 920 x 1 080. Kamera umí natáčet i v 3D makro režimu ze vzdálenosti 45 cm. Oproti konkurenčním přístrojům z profesionálního segmentu HDC-Z10000 nabízí menší rozměry a nízkou hmotnost. Kvalitu 3D záznamu lze okamžitě zkontrolovat na 3D LCD displeji s úhlopříčkou 8,8 cm, na němž je prostorový obraz viditelný i prostým okem, bez speciálních brýlí.
Základem pro záznam v profesionální kvalitě je tzv. Double 3MOS System, který se skládá ze dvou 3čipových MOS snímačů s plným HD rozlišením. Kombinací dvou 3MOS systémů, objektivu se dvěma optickými soustavami a procesoru Crystal Engine Pro II se zvýšila efektivita zachycování světla i citlivost, a současně výrazně snížil obrazový šum. Panasonic slibuje vynikající kvalitu i při natáčení v horších světelných podmínkách.
 HDC-Z10000_side.jpg
Nový 10x optický zoom (12x pro 2D záznam; 23x v režimu inteligentní zoom)se světelností F1,5 má nejkratší ohnisko 32 mm pro 3D (29,8 mm pro 2D). Hybridní stabilizace obrazu HYBRID O.I.S má v 2D korigovat rozostření způsobené chvěním ruky pomocí optické soustavy objektivu i elektronicky. Pro 3D režimu záznam je určena optická stabilizace POWER O.I.S.
Obsluhu videokamery má usnadnit Inteligentní automatika iA, nechybí funkce známé z klasických 2D kamer, jako například rozpoznávání tváří, sledování zaostření/expozice AF/AE Tracking, inteligentní výběr scény, detekce tváře nebo inteligentní řízení kontrastu. Nad rámec běžné výbavy má HDC-Z10000 také profesionální funkce, které umožňují nastavit videokameru manuálně. Třemi samostatnými prstenci na objektivu lze manuálně ostřit, ovládat zoom a nastavovat clonu včetně světelného zisku. K dispozici je rovněž kruhový ovladač pro jemnou korekci bodu konvergence. (Systém dvojice objektivů umožňuje nastavovat bod konvergence, aby se vytvořila tzv. binokulární paralaxa – zdánlivý rozdíl polohy předmětu vzhledem k pozadí při pozorování ze dvou různých míst).
Nechybí ani potřebná funkce Zebra, která upozorňuje na extrémně jasné plochy a světelné zdroje v záběru, takže se snižuje riziko přeexponování. Nastavení barev lze upravovat v průběhu natáčení a k dispozici je rovněž gama korekce a korekce expozice, kamera si navíc u každého záběru automaticky ukládá parametry nastavení.
Nadstandardní možnosti nabízí i zvuková část – kromě integrovaných mikrofonů pro záznam 2 nebo 5.1kanálového zvuku ve formátu Dolby Digital, má Panasonic HDC-Z10000 také dva profesionální symetrické XLR vstupy pro zapojení externích mikrofonů. Záznam zvuku je možný také v nekompimovaném formátu Linear PCM.
Videokamera ukládá záznam na paměťové karty SD. Dva SD sloty umožňují i sekvenční ukládání – jakmile se kapacita první karty zaplní, kamera automaticky přepne na druhou kartu, aniž by se tím narušila plynulost záznamu. Dvě SD karty lze využít i pro zálohování, kdy se stejná data ukládají na obě karty najednou, čímž se minimalizuje možnost ztráty či poškození záznamu.
PT-HDC-Z10000 nahrává ve formátech AVCHD 3D (1080/50i, 1080/25p a 1080/24p), AVCHD Progressive (1080/50p) a AVCHD (1080/25p, 1080/24p a 1080/50i PH/HA/HE).
Profesionální 2D/3D videokamera Panasonic PT-HDC-Z10000 se podle informací dovozce na českém trhu objeví počátkem roku 2012.

Zdroj: Panasonic, AV Mania