20. září 2011

Nejlevnější 3D kamera

Jednoduché ovládání, v 3D kategorii nízká cena, současně ale těžká pozice, když uvážíme konkurenci ze strany mobilů.
S řadou Bloggie od Sony jsme již co do činění měli a i tehdy šlo o netradiční kameru - natáčela 360° záběry. Novinka Bloggie 3D záběry natáčí ve 3D a opět pro ni platí: jednoduchá kamera s jednoduchým ovládáním, která umí něco, co žádná jiná.

Opět tedy jde o velmi základní kameru s optikou odpovídající mobilnímu telefonu. Umí zaostřit, tím ale možnosti končí. nemá optický zoom, nemá změnu clony, k dispozici je jen minimum nastavení. 3D video se ukládá do MP4 souboru, kde v rámci jednoho 1080p políčka jsou vedle sebe zhuštěné obrazy pro levé a pravé oko (sidy by side). Rozlišení je tedy poloviční na šířku, ale vzhledem k rozmazávání detailů, si toho pořádně ani nevšimnete. Kamera natáčí slušně za dobrých světelných podmínek, za šera až tmy má tendenci barvit scénu do oranžových a červených odstínů. Od této kamery nechtějte kvalitní video, ale hlavně bezproblémovou obsluhu.
Natáčení je jednoduché, díky vestavenému USB konektoru je jednoduché i přenesení záběrů do počítače. Přímo v paměti kamery jsou i instalační soubory pro správce videí, ten ale nepřehrává videa ve 3D, takže jej moc nemá smysl instalovat. Stačí videosoubory vykopírovat z kamery normálními prostředky.
Zkuste si: neupravený soubor s 3D videem z kamery (MP4, 140 MB)
U 3D videa se projevují nedostatky levných kamer, zejména vám bude vadit chybějící stabilizace, kdy každé zachvění vadí u 3D scén dvojnásob. Stejně tak při natáčení rychlejších scén za jasného světla (například sportu) trpí záběry stroboefektem rozsekání pohybů (pevná clona si žádá rychlejší časy). 3D prostor pak nejlépe pozorujete zhruba od jednoho do čtyř metrů.
Problémem této kamery není ani tak základní kvalita obrazu, paradoxně je jím cena. Byť je kamera nejlevnější 3D kamerou na trhu, spíše bych se doporučil poohlédnout po mobilním telefonu LG Optimus 3D, který je zhruba o 3 tisíce dražší. Obsahuje podobně kvalitní dvojici čoček pro 3D videa, navíc ale dostanete vše, co patří k dnešnímu kvalitnímu mobilu - velký displej (také 3D), GPS, 3G, WiFi, systém Android a 3D hry a aplikace.
Sony Bloggie 3D je tak kamerou, kterou chválíme za nízkou cenu a jednoduché ovládání. Je to taková kamera pro natáčení na pískovišti či na zahradě. Stačí si ale trochu připlatit a získáte mnohem větší hodnotu.
Zdroj: AV Mania