29. července 2010

Profesionální 3D kamery

Integrovaná 3D kamera Panasonic

Společnost Panasonic se pochlubila první integrovanou 3D videokamerou s rozlišením Full HD, která bude určena pro profesionály. V této relativně malé kameře se tedy využijí dva samostatné objektivy, kamerová hlava a záznamové zařízení pro paměťové karty.

Společnost Panasonic Corporation hodlá tuto kameru vypustit do světa letos na podzim. Jedná se přitom o model, jenž nabídne 3D snímání v těle s hmotností pod 3 kg. Zabudovány také budou ovládací prvky pro nastavení stereoskopických parametrů, což má ulehčit její používání i ovládání a urychlit nasazení. Dvojice objektivů tak umožní nastavit bod konvergence a k dispozici budou také funkce automatické korekce horizontálního a vertikálního posunu. To se u dnešních běžných 3D kamerových systémů má nastavovat prostřednictvím PC nebo externího videoprocesoru, takže v tomto případě se očekává díky automatice možnost okamžitého snímání obrazu.


Od této novinky firmy Panasonic můžeme tedy očekávat také skladnost, a to je důležitá vlastnost, neboť dnešní systémy pro snímání 3D obrazu takové zpravidla nebývají. Může za to nutnost umístit dva objektivy klasických videokamer vedle sebe ve vzdálenosti cca 65 mm, což vzhledem k jejich velikosti není vždy vhodné. Využívají se proto také polopropustná zrcadla nebo hranoly, takže celkový 3D snímací systém takto podstatně nabyde na velikosti a hmotnosti. To klade velké překážky při jeho použití.

3D videozáznamy s rozlišením Full HD se budou ukládat na paměťové karty SD/SDHC, avšak není jasné, zda kamera také bude mít vlastní interní paměť. Panasonic rovněž slibuje daleko příznivější cenu, než za jakou se zařízení pro záznam 3D obrazu dá pořídit dnes. Pro běžného uživatele ale stejně jde o drahou hračku, protože maloobchodní cena za hlavní jednotku byla navržena na 21000 amerických dolarů. Pak bude možné dokoupit i profesionální 3D LCD monitor s Full HD rozlišením a vedle toho digitální HD AV mixážní pult.

Sony HFR Comfort-3D

Zvyšující se počet zpráv o 3D technologiích, které na se nás od poloviny letošního roku doslova sypou ze všech stran, napovídá mnohé o směru, kterým se domácí zábava bude v příštích letech ubírat.

Současné 3D kamery využívají dvě samostatné optické soustavy (dvě „oči“), čímž částečně simulují princip, jakým prostorový obraz vzniká v lidském mozku. To s sebou ovšem přináší kromě výhod (možnost snadného ovlivnění hloubky obrazu) také nevýhody, zejména velké problémy s plynulým zoomováním a rotačními pohyby.
Podrobný popis by byl nad rámec této zprávy, proto se prostě spokojme s konstatováním, že tyto dvoučočkové 3D kamery nejsou ideálním řešením.
3D kamera Sony HFR Comfort-3D

Sony se rozhodla jít na celou věc jinak a vytvořila 3D kameru, která používá pouze jednu vstupní optickou soustavu. Rozdělení na dva nezávislé snímky pro každé políčko výsledného filmu, které je potřebné k vytvoření prostorového obrazu, je následně realizováno pomocí sestavy zrcadel a dvou snímacích senzorů (viz nákres níže).

Na první pohled možná žádný rozdíl – výsledek by přece měl být stejný, jako v případě kamery se dvěma optikami. Opak je ale pravdou – jedna optická soustava může docela normálně zoomovat, samotná kamera při tom může měnit orientaci a k výše zmiňovaným problémům nedochází.
Princip jednočočkové 3D kamery Sony - pohled shora
Sony HFR Comfort-3D navíc zaznamenává scénu rychlostí 240 snímků za sekundu, čímž dociluje přirozené plynulosti pohyblivého obrazu. Ta je u 3D potřeba víc než kdy jindy a je pro výsledný dojem poměrně zásadní.

Celá tahle nádhera, vážící poměrně příjemných 18 kilogramů, byla ve formě prototypu představena na právě probíhající výstavě CEATEC Japan 2009. Sony neponechává nic náhodě a hodlá začít 3D v domácí zábavě výrazně prosazovat už během příštího roku, ostatně jako celá řada dalších výrobců.

K tomu, aby měl tento nový trend vůbec šanci se prosadit, je totiž kromě samotných 3D televizorů zapotřebí hlavně dostatek 3D filmů. Nová kamera Sony HFR Comfort-3D by měla jejich tvorbu výrazně usnadnit.
A to je samozřejmě jen začátek