6. května 2011

3D brýle

Zdroj: http://www.3dbryle.cz/

Princip 3D brýlí aneb jak 3D brýle fungují

Jsou dvě kategorie 3D brýlí – aktivní a pasivní. Aktivní 3D brýle jsou elektronicky propojeny s displejem, buď u počítače, nebo v helmách pro virtuální projekci apod. Jedny využívají tekutých krystalů, které zatmívají střídavě levé, nebo pravé oko synchronně s obrazem promítaným na plátno, druhé mají dva malé displeje, každý pro jedno oko a další externí monitor u nich není potřeba.
3D brýle se můžete zakoupit také na e-shopu www.3Dexpert.cz

Pasivních 3D brýlí je více druhů.

Plastové 3D brýle Lineárně polarizované brýle, brýle s kruhovou polarizací, brýle Infitec, pomocné anaglyfické brýle, ChromaDepth brýle, anachromatické anaglyfické brýle či zatmívací brýle.

Pasivní se jim říká proto, že je nelze nijak upravovat – nasadíte si je a využijete pro tu kterou metodu 3D projekce, pro niž jsou určeny.


Anaglyfické 3D brýle fungují na principu různých barevných skel v každém okuláru. I zde probíhají stále nové pokusy, jak 3D obraz co nejlépe podat a jaké barvy je nejlepší využít.

Polarizační, nebo také polarizované brýle fungují na principu, kdy každé sklo propouští obraz jen pro dané, určené oko, přičemž na plátno jsou promítány v rychlém sledu obrazy pro obě strany.

Technologie Infitec je interferenční. Filtry rozdělí viditelné barevné spektrum na šest proudů – dva v červené části, dva v zelené a dva v modré. Střídavě je každý proud použit na jedno oko. To není tak citlivé, aby rozdělení barevného pásma zpracovalo, a tím vzniká 3D obraz.

Technologie ChromaDepth pracuje na podobném principu dělení barev spektra na jednotlivé proudy. Pode použité barevné fólie pak mozek nedokáže barevnou informaci složit jinak, než ve stereoskopickém efektu.

Stereoskopické brýle
A konečně zatmívací (shutter) brýle. Jedná se o známý stereoskopický efekt, kdy se střídavě zatmívají sklíčka tekutými krystaly a každé oko dostane obraz zvlášť. Tyto brýle obsahují dva LCD filtry, které střídavě zobrazují obraz pravému a levému oku. Nedochází tak ke ztrátě barevnosti, pouze k méně bolestivým ztrátám jasu.

Je však mít na paměti, že lidé s poruchami zraku (např. zakřivení rohovky), jednoocí, podobných systémů nemohou využít, podobně se doporučuje brýle nepoužívat příliš dlouho a často lidem s migrénou, tedy bolestmi hlavy, či s diagnostikovanou epilepsií.

Jak si vybrat 3D brýle


Pojďme se na výběr 3D televizoru podívat z trochu jiné strany. Z strany sice nezvyklé, ale důležité. Mělo by to sice větší smysl, kdyby byly 3D brýle navzájem kompatibilní, jako že nejsou, ale i tak je to kritérium veledůležité. Už jen kvůli stylu nabíjení, s čímž mají někteří potíže, a také kvůli tomu, že vám třeba nemusí rozumně sedět na nose.


Na 3D brýle je třeba dát pozor zejména tehdy, pokud používáte brýle dioptrické. Ne každé „do každých“ dobře zapadnou. Pokud máte menší děti, či jste sami trochu drobnější, možná se vám hodí i brýle menší než plné velikosti. I ty někteří výrobci nabízejí.

Co máme k dispozici?

Než-li se podíváme na nabídku jednotlivých značek, rozdělme si 3D brýle co do dobíjení na:
– dobíjené přes rozhraní USB, resp. Mini USB (třeba přímo z televizoru),
– nedobíjené a tudíž pracující s výměnnou knoflíkovou baterií.

Rozdělme si je i co do velikosti na:
– brýle pro dospělé a
– brýle dětské.
Výrobci, kteří nabízejí jen jednu velikost to obvykle řeší výměnnou středovou částí ve které brýle sedí na nose.

A uveďme si ještě jedno méně obvyklé kritérium:
– zapínají se,
– či nezapínají?

Přijde vám to jako maličkost, ale po vyzkoušení modelů všech výrobců musíme konstatovat, že brýle které se nemusejí zapínat, jsou za provozu hodně příjemné. Brýle si pak televizor automaticky zapne v případě identifikace 3D signálu nebo tehdy, když mu prostřednictvím dálkového ovladače řeknete, že o 3D signál jde (typicky při příjmu ze satelitu. Dnes je najdete pouze u Philipsu.
LG
Tato firma nabízí jako jediná dva systémy 3D: běžný aktivní u LX9500 a jinde neviděný pasivní u televizoru 47LD950. Pasivní brýle jsou velice lehké (cca 13 g), nepotřebují ani napájení ani synchronizaci a spolu se zmiňovaným televizorem dostanete rovnou 4 kusy (na snímku v provedení žluté a černé). V tomto případě také odpadají jakékoli případné zdravotní problémy, protože jde pouze o brýle polarizační s klasickými skly.
Aktivní brýle se „skly“ z tekutých krystalů použité u LX9500 dostanete s televizorem jedny, další dokoupíte za asi 2.500 Kč. Napájení obstarává akumulátor dobíjený přes USB. Jde už tedy o stejné brýle, resp. stejný 3D systém, jaké dodávají i všichni ostatní výrobci. 
Velikosti brýlí LG ani u aktivních, ani u pasivních brýlí zatím neřeší.
Panasonic
Původní brýle měly vadu v podobě příliš vybraných postranic, takže pokud vám svítilo světlo ze strany, mělo to na 3D efekt nepříjemný vliv.  Firma je v loni na podzim změnila, takže se uplatní i v letošní kolekci a vše už je v pořádku. 
Nové brýle TY-EW3D2 jsou k dispozici ve třech velikostech (S, M a L), jsou lehčí (asi 40 g) a přijdou na 3.795 Kč. Napájeny jsou dobíjecím lithium polymerovým akumulátorem, který je po zhruba dvou hodinách (přes USB) dobije na udávaných 30 hodin provozu.
Philips
Jako jediná firma nabízí Philips brýle, které se ručně nezapínají. Zapne si je v případě 3D signálu sám televizor. Na obrazovce se jen objeví hlášení, zda se má spustit 3D a abyste si brýle nasadili. Jakmile hlášení odklepnete, televizor si sám brýle napájené knoflíkovou baterií zapne. 
Brýle jsou k dispozici v jediné variantě a můžete je zakoupit ve dvou verzích – jako samostatně (PTA03, 2.600 Kč), nebo jako sadu dvou brýlí a infračerveného 3D vysílače (PTA02, 4.990 Kč) zajišťujícího komunikaci mezi televizorem a brýlemi. Jelikož drtivá většina televizorů Philips nemá tento synchronizační vysílač zabudovaný (jsou tzv. 3D Ready), vždy musíte nejprve zakoupit sadu PTA02. 
Brýle jsou k dispozici v jediné velikosti, součástí balení jsou však tři různé „nosníky ze kterých si vyberete ten správný podle toho, jak vám sedí na nose. 
Napájení obstarává knoflíková baterie.
Samsung
Všechny 3D televizory mají nyní v ceně jedny brýle ve verzi pro dospělé. Další dokoupíte za 2.490 Kč (knoflíková baterie), resp. 2.990 Kč (dobíjecí přes USB). Zakoupit můžete – za 5.490 Kč – i tzv. 3D kit, tedy dvoje brýle na baterie a 3D Blu-ray film Monsters vs. Aliens.
K dispozici tedy jsou:
– SSG-2200AR – 3D brýle dobíjecí pro dospělé,
– SSG-2100KR – 3D brýle dobíjecí pro děti (2.790 Kč, na snímku ve dvojici),
– SSG-2100AB – 3D brýle na baterie pro dospělé (viz foto – bez celistvého rámečku),
– SSG-P2100T – 3D Kit (2 ks 3D brýlí na baterie + 3D Blu-ray film Monsters vs. Aliens).
Sharp
Jedny brýle se dodávají s 3D televizorem a jsou v jedné velikosti, ovšem s redukci (jakýmsi „nadstavcem“) díky kterému sedí i malým dětem. V případě, že je dokupujete, můžete je mít ve stříbrné (AN-3DG10-S), červené (AN-3DG10-R) nebo modré (AN-3DG10-A) barvě, vždy se dobíjejí přes USB a přijdou na 3.790 Kč.
Unikátní funkcí je možnost přepnout je do 2D režimu, což využijete v případě, že se jeden chce dívat na pořad ve 3D a druhý nikoli. Třeba kvůli zdravotním problémům. 
Sony
Firma dodává dvoje brýle – pro dospělé (TDG-BR100B, 2.740 Kč) a dětské (TDG-BR50, 2.740 Kč, na snímku v modrém). Napájeny jsou knoflíkovou baterií, udávaná doba provozu je až 100 hodin. 
Dva televizory (KDL60LX905 – 130.000 Kč a KDL52LX905 – 93.790 Kč) mají v ceně dvoje brýle, k ostatním je musíte dokoupit. 
Na jaře se s novou televizní kolekcí očekávají brýle přepracované, které mají být lehčí a mají mít dobíjení přes USB, a to včetně rychlodobíjení. Po třech minutách je prý dobijete na 3 hodiny provozu. Cena má být zhruba stejná.
Text: Bohumil Herwig, foto: LG, Philips, Panasonic, Samsung, Sharp, Sony