31. srpna 2012

LG ultratenké OLED televize s uhlíkovými vlákny a 3D obrazem

Poslední vášnivý obhájce 3D otevřel svůj stánek světu a ukázal špičkové televizory i příslušenství pro mobilní telefony. OLED televizory se o pozornost přetahovaly s Ultra HD obrazovkou, 3D obraz působil spíše rozpačitě.

Stánek LG na veletrhu IFA na první pohled zamrzl v čase. Návštěvníky vítá stejný prostor jako před rokem a vstupu dominuje stěna z LCD obrazovek s rozmazaným obrazem. Důvod je logický – LG je poslední velký zastánce 3D technologie na celém veletrhu. Obraz se okamžitě rozjasní nasazením levných plastových brýlí.
Za clonou běžných obrazovek potom LG skrývá špičkové televize s OLED technologií a jednu z prvních Ultra HD obrazovek s rozlišením 4K, tedy 3840 x 2160 bodů – čtyřnásobkem bodů současných Full HD televizí. Nejzajímavější na LG 84LM9600 není jen rozlišení a velikost úhlopříčky, ale hlavně skutečnost, že jde o plně komerční produkt. LG už tento televizor prodává – cena je ale vysoká 25 milionů wonů neboli 440 tisíc korun.


4K televizor se stejnou úhlopříčkou a o něco hezčím designem představilo také Sony, ale cenu ani datum zahájení prodeje Sony nezveřejnilo. Konkurenci televizorům s novou generací vysokého rozlišení ukázal i Panasonic – stejné množství obrazových bodů ale kromě jiného vložil do 20“ displeje.
S konkurencí se bude LG potýkat i v případě dalšího lákadla – OLED televizorů. Stejně jako Samsung a Sony totiž LG vyvinulo OLED obrazovku s úhlopříčkou 55“. To ale nezní tak dobře jako tvrzení „Největší a nejlepší LG OLED obrazovka na světě“.
LG své 55“ OLED televizi představené původně na veletrhu International CES dodalo podporu pasivního 3D obrazu a vyvíjí nový model, který má na každý obrazový bod čtyři barevné složky – kromě červené, modré a zelené ještě přidává čistě bílý barevný subpixel pro větší věrnost barev a větší jas.

Zajímavě vypadalo srovnání OLED televizorů LG s iPhonem z boku – vystavený televizor je totiž pouze 4 mm tenký, zatímco iPhone 4S je „tlustý“ 9 milimetrů. Aby televize získala na pevnosti a odolnosti, je její konstrukce vyztužená uhlíkovými vlákny.
Další novinky se trochu ztrácely v množství LED LCD obrazovek s dotykovým ovládáním, pasivním 3D s funkcí Dual Play pro zobrazení dvou různých obrazů na jedné televizi zároveň, které LG ukazovalo v téměř stejné konfiguraci už před rokem.
Ze záplavy standardních televizorů nicméně dokázal vybočit nově představený počítačový monitor EA93 s IPS technologií a poměrem stran 21:9 a rozlišením 2560x1440, na který se vejdou filmy v poměru stran určeném pro filmové plátno nebo hodně široké tabulky v Excelu. K displeji lze připojit i dvě zařízení zároveň – ta se pak o dostupnou plochu podělí.
Mimo obrazovky pak zaujaly dockovací stanice pro mobilní zařízení. Jeden dock nabízel napájení a přehrávání hudby z iPhonu i Androidu díky konektoru pro zařízení od Applu i microUSB konektoru. Nejvíce pozornosti však poutal kubistický dockovací systém pro iPhone a iPad s označením ND8520, který se ukázal už na CES, ale v Evropě se začíná prodávat až nyní. Cena se bude pohybovat kolem 8 tisíc korun.

Zdroje:
http://tech.ihned.cz/