25. listopadu 2011

Revoluce: Lytro zaznamená informace o světle i paralaxu obrazu

Zapomeňte vše, co víte o fotografování. S novým fotoaparátem Lytro jen zamíříte a stisknete spoušť. Ostření a vše ostatní dořešíte v počítači. Lytro totiž uloží veškeré informace o světle, které při stisku spouště proletí optikou přístroje.
Zatímco normální digitální fotoaparát zaznamená hodnotu jasu a barvy světla, které v jednom momentu dopadne na světlocitlivý bod obrazového snímače, Light Field Sensor revolučního fotoaparátu Lytro zaznamená kompletní informace o světle dopadajícím na senzor, včetně úhlů dopadu paprsků.
Po stisku spouště tak nevznikne obrázek, ale soubor naměřených informací o světle. Z něj je poté možné vypočítat výsledný obrázek: tj. vybrat si, na co bude zaostřeno, zvolit hloubku ostrosti a doladit expozici.
Revoluční fotoaparát LYTRO
Dvě možné podoby jednoho snímku

Skvělá světelnost v celém rozsahu

Dívejte se a ostřete

- ukázkové snímky pořízené aparátem LYTRO. Ostřit můžete kliknutím myši.
Fotoaparát Lytro připomíná spíš hranatý krasohled než fotoaparát. Dle výrobce jej tak lze stabilně držet i jednou rukou.
Na hliníkovém těle přístroje jsou jen dvě tlačítka: on/off a spoušť. K transfokaci (8×  zoom) slouží dotykový "slider" nad 1,46" displejem, který je také dotykový. Povrch má z odolného skla a můžete na něm prohlížet nafocené snímky.
Na jedno nabití kamera pořídí až 700 snímků, do 8 GB paměti uloží až 350 snímků. Hmotnost aparátu je 200 gramů.
Lytro
Průřez fotoaparátem Lytro

Trochu zamotané je to s rozlišením. Snímač udává rozlišení 11 MRay, tedy 11 milionů světelných paprsků. Vyexportované snímky však mají jen 2 MPix  rozlišení.
Revoluční fotoaparát LYTRO
Fotoaparát Lytro i držíte jinak.

Zajímavé je, že z ukládaných dat lze zaznamenat i paralaxu obrazu. Je tedy možné z něj vyexportovat 3D obrázek a prohlížet ho na 3D monitorech nebo 3D televizích.
Revoluční fotoaparát LYTRO
8 GB verze bude stát 399 USD, tedy zhruba 7 200 korun. Zatím lze objednat jen v USA, první dodávky dorazí v prvním čtvrtletí 2012.
Zdroj: http://technet.idnes.cz/revoluce-s-novym-fotakem-lytro-budete-ostrit-az-v-pocitaci-poe-/tec_foto.aspx?c=A111021_154727_tec_foto_nyv